Update sportende leden

De veiligheidsraad geeft perspectief aan sportende leden!

De veiligheidsraad van vorige week woensdag creëerde een opening voor de sportliefhebbers. Vanaf maandag mogen sportclubs hun trainingen hervatten als de groep beperkt is tot max 20 deelnemers. De afgelopen uren werd één en ander duidelijker gemaakt in het ministerieel besluit. We houden er aan om jou dan ook zo correct mogelijk te informeren. Vooraleer alle informatie door te spelen toch enkele vragen ter overweging en ter verduidelijking.

Wat is een sportclub?

Trefpunten die de jaarlijkse sportbijdrage innen bij de sportende leden en overmaken aan OKRASPORT+ zijn officieel erkende sportclubs, en vallen dan onder deze ministeriële bepaling. Deze sportclubs zijn aangesloten bij de erkende sportfederatie OKRASPORT+. Leden die de 8 euro lidgeld betaalden zijn dan ook aangesloten leden en vallen eveneens onder de regelgeving.

Trefpunten die maar sporadisch een sportactiviteit opzetten en hiervoor een eenmalige verzekering afsluiten zijn geen erkende sportclubs en vallen NIET onder deze regelgeving. Dit maakt het onderscheid tussen ‘recreatieve fietsclubs’ van bv Pasar, en fietsclubs van OKRASPORT+. Die laatste krijgen nu dus de opening om sommige sporten op te starten.

  • Moeten wij opstarten?

Neen, niks moet. Je zal merken dat er heel wat voorwaarden verbonden zijn aan de mogelijke heropstart. We geven deze in alle openheid mee, omdat we weten dat sommigen staan te popelen om te kunnen hervatten. We weten echter ook dat velen nog schrik hebben om nu al met sportactiviteiten te herstarten.  Niemand mag zich verplicht voelen om buiten zijn of haar comfortzone te treden. Wie liever nog even geduld oefent kan dat gerust doen. Wie graag wil sporten kan dit, maar vragen we om alle voorzorgen te treffen! (zie nota’s in bijlage) Het is ook evident dat ook de sporttak zal bepalen hoe vlot één en ander kan hernomen worden. Een rondrit met de OKRA-motorclub is anders dan petanque spelen.

  • Hoe zit dit met de andere activiteiten bij OKRA?

Samen met de andere ouderenverenigingen, de Vlaamse ouderenraad, en kabinet Jambon werken we aan een voorstel om in beperkte mate te kunnen hervatten met sommige activiteiten. Dit voorstel leggen we voor aan de GEES groep, in de hoop dat er op 8 juni wat perspectief kan gegeven worden in de volgende veiligheidsraad. In dit voorstel zit o.a. een mogelijkheid vervat om in veilige omstandigheden met een bestuur samen te komen. Momenteel is dit enkel mogelijk via digitale weg, maar is niet evident. Dit maakt het ook moeilijk om ‘samen met het bestuur’ af te stemmen rond bovengenoemde sportopening. We vertrouwen op de wijsheid van de bestuurders van de trefpunten en de sportclubs. Als je de veiligheid niet kunt waarborgen, of je voelt je nog niet comfortabel in een wereld met mondmaskers en handgel, forceer je dan niet! Dit is zowel van toepassing op de inrichter als de sporter. Ben je echter uitgekeken op de fantastische OKRASPORT-filmpjes op you tube, of ben je ondertussen leniger dan Saartje, weet dan dat sporten met OKRASPORT+ terug mag!

  • Meer achtergrond informatie.

De collega’s van OKRASPORT+ hebben de ministeriële besluiten omgezet in algemene richtlijnen voor elke sportactiviteit die je buiten kan doen. (Binnen mag nog niks doorgaan!)

  • Deze richtlijnen kan je HIER vinden, maar zullen steeds up to date worden gehouden op het internet en kan je vinden via deze link: KLIK HIER
  • Daarnaast kan je HIER ook een brief vinden aan alle sporters die elke sportfederatie aan alle sporters overmaakt. Want elke sporter draagt hierin een verantwoordelijkheid:

Toch moeten we er samen voor zorgen dat de sportwereld niet de aansteker van een nieuwe coronapiek wordt. Zolang er geen trefzeker medicijn of geen vaccin is tegen covid-19, zullen we dus voorzichtig moeten blijven. Daarom vragen we alle sporters en alle sportbegeleiders om de regels te volgen en niet op zoek te gaan naar achterpoortjes of trucs om die regels te omzeilen.

Hoe je ook sport, het belangrijkste is dat je thuis blijft als je mogelijke coronasymptomen hebt en dat je voor, tijdens en na het sporten anderhalve meter afstand houdt. Doe dat voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je medesporters en alle andere mensen met wie je in contact komt.

Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.

  • Nood aan bijkomende info?

Heb je toch nog vragen omtrent bepaalde richtlijnen? Vind je jouw sportactiviteit niet terug in het document en vraag je jezelf af waarom?

Contacteer ons dan via 0477 67 48 61 (Ingrid Peeters) of via info@okrasportplus.be

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info