Neen tegen leeftijdsdiscriminatie op 65 jaar

Doe ook mee!

Grootouders mogen opnieuw op hun kleinkinderen passen, dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws: dat mag alleen als je jonger bent dan 65 jaar.

OKRA klaagt deze discriminatie aan. Wie kwetsbaar is, moet beschermd worden, daar is geen discussie over. Maar er is nergens aangetoond dat iemand van 65 jaar plots kwetsbaarder wordt voor corona dan iemand van 64 jaar. Een leeftijdsgrens is dus willekeurig en staat niet in verhouding tot het risico.


OKRA liet haar stem al horen over deze discriminatie. Maar jij kan ook iets doen. Je kan namelijk klacht indienen bij Unia. Unia is een mensenrechteninstituut dat discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Door een klacht bij Unia in te dienen, geef je aan Unia de opdracht deze leeftijdsdiscriminatie aan te kaarten bij de bevoegde ministers en zo nodig juridische middelen in te schakelen. Moet je schrik hebben dat je hierin verder betrokken wordt? Nee.

Hoe dien je klacht in ?

Dit kan zowel ONLINE als TELEFONISCH. 

ONLINE

Stap 1

Ga naar www.unia.be. (Klik op de foto hierboven).

Op de homepage zie je meteen een knop ‘discriminatie melden’. Daar klik je op. Je komt op een volgende pagina

Stap 2

je kiest voor een ‘online melding’ doen.

Stap 3

Deze pagina vraagt je waar je iets hebt meegemaakt. Daar kies je voor ‘andere’, het onderste blokje op de pagina.

Als je dat hebt aangeklikt wordt het geel, klik vervolgens op ‘volgende stap’ onderaan.

Stap 4

Bij ‘beschrijf de situatie zo nauwkeurig mogelijk’ kan je onderstaande tekst kopiëren en plakken. Een bijlage hoef je niet toe te voegen, dus kies voor ‘volgende stap'

Tekst te kopiëren en te plakken

Graag maak ik melding van een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Als 65-plusser met kleinkinderen word ik geconfronteerd met een discriminerende coronamaatregel van de Nationale Veiligheidsraad. De maatregel stelt dat grootouders tot 65 jaar opnieuw mogen oppassen op hun kleinkinderen. Grootouders van 65 jaar of ouder mogen dat niet, gewoon omwille van hun geboortejaar. Die harde leeftijdsgrens is in strijd met de antidiscriminatiewet.

Er wordt in de maatregel helemaal geen rekening gehouden met de gezondheidstoestand van mensen. Nochtans is die in het kader van de coronacrisis veel belangrijker dan de leeftijd van mensen. De dag waarop iemand 65 jaar wordt, staat niet gelijk aan de dag dat hij/zij plots ‘kwetsbaar’ zou worden.

Stap 5

op deze pagina vul je je gegevens in. Maak een keuze: wil je het probleem alleen aankaarten of wil je advies en ondersteuning door Unia? Kies daar voor ‘het probleem aankaarten’(1) Vink zeker ook aan dat je de privacyverklaring(2) gelezen en goedgekeurd hebt.Klik dan op volgende stap (3)

En zo is je klacht terechtgekomen bij Unia.

Je krijgt vervolgens een bevestingspagina en een beetje later een bevestigings E mail.

Telefonisch

Je kan ook telefonisch een klacht indienen. Dat kan op 0800 12 800, elke werkdag tussen 9.30 uur en 13 uur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info