richtlijnen culturele en vrijetijdsactiviteiten

Marc Van Ranst zei ‘Stoppen is gemakkelijk. Opstarten zal veel moeilijker zijn’. Dit waren bijna profetische woorden die OKRA aan den lijve heeft ondervonden. 

Op 9 maart besliste OKRA, als verantwoordelijke organisatie, om de werking stop te zetten. Toen dagen nadien de lockdown kwam bleek dat OKRA het bij het rechte eind had!   

In de loop van de maand mei kregen we al groen licht voor het hervatten van sommige sportactiviteiten. Vol verwachting keken we dan ook uit naar de nationale veiligheidsraad van 3 juni. Daar kreeg de cultuursector de ruimte om stilaan te mogen hervatten, maar het heeft enige tijd geduurd vooraleer alles klaar en duidelijk was. Maar uiteindelijk is het nu zo ver.

We kunnen duidelijkheid geven over hoe de OKRA-werking kan hervat worden en hoe ontmoetingen en activiteiten kunnen opgestart worden binnen een strikt afsprakenkader. Hierbij kan elke oudere via het charter een gezondheidsinschatting maken en oordelen of een voorafgaand gesprek met de huisarts wenselijk is.

Natuurlijk hervat je niet zomaar. Dit doe je door vooraf alle richtlijnen en maatregelen door te nemen om je activiteit in goede banen te leiden. En je loopt ook even doorheen het ‘charter’ om je persoonlijke gezondheidsrisico in te schatten. Maar OKRA helpt je hierbij! Op de website van OKRA (https://www.okra.be/vrijwilliger-worden) en in bijlage kan je tal van info vinden, opgemaakt en aangepast aan de OKRA-wereld. Je kan er volgende infofiches vinden:Klik op het item om het PDF document te openen.  

Let wel, de bijlage zijn de versies die nu gelden. Online zal deze continu aangepast worden aan de laatste stand van zaken.

Deze richtlijnen gelden vanaf 1 juli. Dezelfde richtlijnen gelden feitelijk al vanaf 8 juni met het enige verschil dat de groep beperkt is in de maand juni tot 20 personen in plaats van 50 personen vanaf de maand juli.

Je zal zien dat er heel wat terug mogelijk is, maar niet alles. Grote evenementen zoals een regioquiz met 200 aanwezigen in een zaal van pakweg 400m² of een operettevoorstelling voor 500 senioren in de Warende te Turnhout rekening houdend met 4m² per persoon behoren niet tot de mogelijkheden (ook al stond de aankondiging van de operette nog vermeld in de Visie deze is wel degelijk geannuleerd). Of ledenfeesten mogelijk zijn, zal onder andere afhangen van het verwachte aantal aanwezigen, de grootte van de zaal, … Dit zal ieder trefpunt voor zich moeten beoordelen aan de hand van de bijgevoegde fiches.

Kijk af en toe dus ook eens naar de hierboven vermelde website (https://www.okra.be/vrijwilliger-worden). Hier zullen af en toe wijzigingen, verduidelijkingen of extra richtlijnen verschijnen. Indien er grote veranderingen zijn zullen we jullie uiteraard opnieuw contacteren.

Sinds enkele weken konden de sportclubs van OKRASPORT+ al stilaan denken aan het heropstarten van sommige sportactiviteiten. Ook hiervoor stellen we heel wat ondersteuningsmateriaal ter beschikking. Deze kan je hier vinden: http://www.okrasport.be/page?orl=9166&ssn=&lng=1&page=nieuws2010&nws=17621. Ook voor deze sportactiviteiten kan de groep vanaf 1 juli uitgebreid worden naar 50 personen.

Heb je nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met het ons via een mail naar kempen@okra.be of bel ons op 014 40 33 50.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info