Toerrit BOK ‘ers van 24 juli

Verslaggever : Jaak

Twee routes werden uitgestippeld, ditmaal richting Loon op Zand en Woudrichem in Nederland. Vertrekplaats: parking Carrefour in Turnhout.

Naar goede gewoonte weer een massale opkomst. Onze voorzitter was niet aanwezig, maar ondervoorzitter Jos en Leo leiden alles in goede banen. Om de juiste groepen te creëren gaf wel even stress; niet genoeg voorrijders maar ook dit werd opgelost. 66 motoren melden zich voor deze rit. Wat mij opviel, er waren weer vele rijders met nieuwe (of toch andere) motoren. Er stonden enkele juweeltjes op de parking. (Rijders worden ouder maar de motoren verjongen). De aanwezigheid van Max werd door iedereen geapprecieerd en zeker het sappige verhaal wat hij heeft meegemaakt met zijn nieuwe motor. Ik zag Max in mijn gedachten driemaal (!) ronddraaien en toen getakeld worden door depannage wagen. En wat volgde, echt ge moet hem horen vertellen. Het was precies nog een jonge kerel, hopelijk vervoegt hij snel terug de gelederen.

Frans, de vaste fotograaf, was ook aanwezig, maar hij zou niet meerijden op deze rit (ging op zoek naar een GPS, leek mij raar). Hij nam toch nog even foto’s van het vertrek. Gelukkig zijn er tijdens de rit veel gelegenheidsfotografen zodat alle mooie momenten vereeuwigd werd.   

Plichtsbewust betreffende de Social Distancing, verdeelden de rijders zich in hun voorkeursgroepen (van discipline gesproken) en dit allemaal met hun bekende Okra -buff of mondmasker voor het aangezicht. Het blijft toch een raar beeld.  

Er werden twee routes aangeboden, de C en B rijders werden een  tocht van 284 km aangeboden, terwijl A en M zich beperkten tot 226 km. Eén groepje van een tiental B rijders wilden echter om ook die kortere route te rijden en Rik, bereidwillig als altijd, was bereid om als voorrijder dat groepje op sleeptouw te nemen.

Om negen uur starten de eerste motoren met aansluitend de andere rijders. De C rijders (de snelle jongens), weeral te vroeg weg, moeten toch eens een horloge kopen. De tamtam meldde dat C rijder Ron, op weg naar dit evenement, ergens stond met een platte band.  Dus weg waren de C rijders, zonder Ron.

De voorrijders, tevens groepsleider en verantwoordelijk voor het naleven van de corona maatregelen, legden meteen het tempo hoog om deze, toch lange rit, aan te vangen. 

Eenmaal de N 19 tussen Oud Turnhout en Zwaneven te hebben overgestoken, door een wirwar van mooie straatjes, bracht de route ons tot aan het kanaal Antwerpen -Turnhout -Dessel aan sportpark den Hoek rechts, over landelijke wegentjes rond Reusel dorp richting Hulsel.
De waterplas het Goor en De Flaes lieten we links liggen. Oostelbeers Westelbeers en Middelbeers lagen aan de rechterkant. Even de A58 oversteken en we tuften richting het noorden. Op deze rit, met prachtige wegen en soms echt rustig toeren, was het gewoon genieten.

Na Boxtel en Sint Hertogen Bosch kwamen we snel bij onze rustplaats, Het Veerhuis, super locatie. Ik heb even de parking aanschouwd, het was een komen en gaan van motorgroepen. Indrukwekkend en centraal gelegen tussen de vesting Heusden en Sint Hertogen Bosch, een unieke plek langs de Maas met een mooi panoramisch uitzicht. Tevens genoeg plaats, plusminus 300 zitplaatsen, om alle motoren te ontvangen.

Na de lunch vertrekken we met de Maas aan onze linkerzijde. Het is toch altijd super rijden, kleine pittoreske dorpjes, waterplassen en dijken. Onze voorrijder was aan het genieten, het tempo ging wat omlaag en het werd rustig toeren. Man, wat hebben wij genoten van deze streek en ook veel mooie dingen gezien, dat is gewoon de essentie van motorrijden.
Aan de sluis van Engelen deze overgestoken richting Oude Dieze, weer een waterloop. Ook deze even volgen tot een oversteek door de streek van Crevecoer over de Treurenburg brug voor Hedel links om weer langs de Maas richting Heusden te rijden. Heusden is een prachtige vestigingsstad volledig omringd door water. Om deze toch wel bekende pleisterplaats voor toeristen te verkennen moesten we even drie maal rondjes draaien door het centrum (was wel om een plekje te vinden om te parkeren.) We wilden daar iets drinken maar helaas, alle Nederlanders hadden de mooie plaatsjes ingenomen. Onze voorrijder vond het verstandig om niet tussen de massa te zitten.
Bij het buiten rijden van deze vesting toch nog een leuk kroegje gevonden, we werden ontvangen door een vriendelijke witte dame. Helaas was het een pop, wel goed gezien van de uitbaatster.  Eenmaal door Heusden werden de groepen gesplitst, de A en M rijders richting Oud Heusden, de B en C rijders gingen verder naar het noorden Via Aalburg spijk en Veen.
Even het pontje richting Brakel, dan over de Wilhelminasluis om het verste punt in Woudrichem te bereiken. Vandaar was het weer richting zuid, in Andel rijden we langs de afgedankte Maas om verder af te zakken tot het Drongelsense veer, weer richting Elshout. Even door het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen om verder terug naar de meer vertrouwde streek te rijden over de Raamse Loop, door wat prachtig groen en enkele waterbekkens links en rechts.
Het centrum van Hilvarenbeek nog even doorkruisen. Kruidvat en Jumbo waren alom aanwezig. Na Lage Mierde en Hooge Mierde even weer richting noorden door prachtig groen en over super mooie baantjes. Plots stond daar het bord Poppel, de grens hadden we dus gepasseerd en nu was het in rechte lijn naar het einddoel Ravels . Ook hier naartoe hadden de rittenbouwers een stukje alternatieve route voorzien.

Deze volledige 284 km uitgestippelde route had alle factoren waar een motorrijder graag rijdt, zoals mooie wegen, bruggetjes, mooie dorpjes, waterplassen, bochten werk, ontspannend cruisen, gezellige afspanningen en genoeg km. Gewoon een super route.

De rit eindigde bij Café De Coeck in Ravels, normaal een gezellige plaats om samen na te kunnen genieten bij de laatste koffie. Helaas deze afspanning was gesloten!

Waterdijken, bruggetjes en pondjes, dit was de rode draad in deze prachtige rit.

Weer een pluim voor de bouwers van deze route, ze blijven ons verrassen. Bedankt mannen.

Op naar de volgende, de afwezigen hadden zoals altijd weer ongelijk.

Enkele sfeerfoto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info