Beslissingen veiligheidsraad en aanpassingen maatregelen in de provincie Antwerpen in OKRA-taal

 

Naar goede gewoonte vertalen we de maatregelen van de veiligheidsraad en wijzigingen in de provincie Antwerpen naar de OKRA-praktijk.

De veiligheidsraad van 20/8 nam geen ingrijpende beslissingen, maar zette op een aantal zaken de klok terug naar de situatie die we kenden voor aanvang van de tweede golf. De provincie Antwerpen laat de strengere maatregelen vallen waardoor ook wij dezelfde nationale maatregelen dienen te volgen met ingang van donderdag 27 augustus. Goed nieuws dus voor onze Kempense trefpunten!

 

Een beknopt overzicht en waar vind je weer alle infofiches:

  • Individuele ledencontacten (oa bezorgen magazine): Dit is toegestaan maar mits de nodige ‘sociale afstandsmaatregelen’. Dus een babbel aan de voordeur of het terras is perfect toegestaan zolang je de anderhalve meter afstand blijft aanhouden.
  • Culturele activiteiten: Bij aanvang van de tweede golf rond 15/7 werd de grens van 200 personen binnen en 400 personen buiten teruggebracht naar 50 personen. Hier werd de klok teruggeplaatst. Vanaf 1 september mogen activiteiten terug binnen tot 200 personen en buiten tot 400 personen. Dit geeft perspectief voor bv. gespreknamiddagen, OKRA-academies, regionale startmomenten en vooral voor het GalaConcert van 12 november! Voor de gestelde normen van 200 en 400 moet wel nog steeds rekening gehouden worden met de vierkantemeter beperkingen zoals opgenomen in de infofiches die nog steeds beschikbaar zijn op onze website (https://www.okra.be/vrijwilliger-worden).

Wie voor sommige activiteiten grotere groepen wil ontvangen en hiervoor over een gepaste infrastructuur kan beschikken (bv. cultureel centrum) dient dit aan te vragen bij de burgemeester.

  • Activiteiten met maaltijd: Het kabinet Jambon laat ons weten dat voor activiteiten met eetmaaltijden de regelgeving geldt tot 50 personen en indien men werkt met een traiteur/erkende cateraar (van begin tot einde) zelfs tot 200 personen rekening houdend met de vierkantemeter beperkingen. Het is mogelijk dat dit vanaf oktober nog zal versoepelen, maar dit valt nog af te wachten.
  • Sporten: Hier blijven de bepalingen geldig zoals voorzien op de infofiches van OKRA Sport+ met groepen van max 50 personen, deze zijn te vinden via volgende link: http://www.okrasport.be/page?orl=9166&ssn=&lng=1&page=nieuws2010&nws=17621
  • Daguitstappen: Deze zijn toegestaan mits de nodige veiligheidsvoorschriften (mondmasker op bus en trein, ook in vele musea of toeristische trekpleisters).

 

Kortom, de reeds verspreide infofiches eind juni zijn dus terug actueel!

De mondmaskerplicht blijft natuurlijk wel bij elke indooractiviteit tot je op jouw stoel zit en bij elke outdooractiviteit waar je geen afstand kan bewaren.

En natuurlijk blijven de gemeentelijke richtlijnen rond mondmaskerdracht van toepassing.

 

Laat ons samenvattend besluiten dat wij allen eind juni hoop hadden om dit najaar OKRA terug tot leven te wekken. Deze hoop kreeg een ernstige knauw door de uitbraak van de tweede golf.

De huidige beslissingen geven ons terug hoop dat we dit najaar het sterke OKRA-verhaal kunnen hervatten!

Besef dat in deze tijden er een bijzonder grote behoefte is aan sociale contacten, ontmoetingen en uitwisseling. Net hierin is OKRA bijzonder sterk! Dit is onze troef!

Er komen nieuwe tijden aan! Aan het einde van elke tunnel schijnt licht.

Maar misschien zie je dit licht nog niet direct? Of heb je vragen of twijfels? Neem dan zeker contact met ons op. Wij staan klaar om jou te begeleiden naar een veilige heropstart!

Noot ter verduidelijking

We bezorgen je bij deze ook nog een duidelijk overzicht van de diverse aantallen die per initiatief mogelijk zijn, dit omdat we allen met bubbel-aantallen rond de oren worden geslagen en soms door het bos de bomen niet meer zien. De gemaakte opsomming werd ondertussen, met enkele bijkomende vragen, afgetoetst bij de sectorfederatie en kreeg bevestiging. We kunnen dus met gerust gemoed volgende aantallen hanteren:

 

Soort activiteitenAantallenAandachtspunten
Privé-sfeerBubbels van 5, vrienden tot 10Niet van toepassing voor de activiteiten van OKRA of OKRASPORT+, maar wel relevant i.f.v. maaltijden bij evenementen.
VerenigingsactiviteitenKunnen doorgaan tot 50 pers.Alle activiteiten die OKRA opzet voor haar leden vallen onder deze aantallen. Inclusief bestuursvergaderingen. Het maximum van 50 deelnemers (in aanwezigheid van een begeleider) is het verplichte maximum. Bij dit maximaal aantal speelt ook de grootte van de ruimte: 4m2 per persoon bij zittende activiteiten en 10m2 per persoon bij bewegingsactiviteiten. Dragen van een mondmasker is verplicht als de afstand van 1,5 m niet 100 % kan worden gewaarborgd en in heel wat zalen en inrichtingen sowieso. Alle nodige maatregelen die van toepassing zijn kan je vinden op de infofiches van OKRA.
Evenementen200 binnen, 400 buitenJa, ook trefpunten kunnen evenementen organiseren binnen de beperkingen van het aantal deelnemers. Hiervoor is toestemming van de gemeente nodig: Het ministerieel besluit somt op: “evenement, voorstelling, gezeten receptie of banket toegankelijk voor het publiek, of wedstrijd wordt georganiseerd op de openbare weg”. Trefpunten gaan best te rade bij de gemeente over wat op hun grondgebied al dan niet mag. In vele gevallen (en zeker als het zou gaan om meer dan 200 deelnemers) zullen gemeenten vragen aan organisatoren om de Event Risk Matrix in te vullen: dat is het instrument dat de Vlaamse overheid maakte om zelf in te schatten of je event coronaproof genoeg is en dat ook gemeenten moet toelaten om hierover te oordelen. Hier vind je alle informatie hierover terug: https://www.covideventriskmodel.be/ Wanneer gezeten receptie of banket door trefpunten zal worden ingericht komen de horeca-regels op de proppen en dienen de deelnemers aan tafels te zitten per privé bubbel. Zie de eerder geplaatste post hierover.
SportactiviteitenKunnen doorgaan tot 50 pers.Dezelfde aantallen als verenigingsactiviteiten. Alle aandachtspunten kan je vinden in de infofiches van OKRASPORT+ Let wel: een drankstop in café is volgens horecaregels, en dus beperking in aantal pers per tafel.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info