Nieuw ledenvoordeel: OKRA consulent


DE OKRA-CONSULENT STAAT VOOR JE KLAAR

Herken je één van volgende situaties?

 

“Ik ben een dagje ouder en woon nog alleen, maar stel me vragen bij de toekomst. Hoe moet het met me verder als het thuis wonen wat moeilijker gaat?”

 

“Mijn vader heeft al poetshulp, maar dit alleen volstaat niet meer. Welke mogelijkheden en diensten zijn er nog?”

 

“Zorgverzekering en maximumfactuur, wat is dit en wie heeft er recht op? Kom ik in aanmerking voor een premie, nu ik me moeilijk kan verplaatsen?”

 

“Mijn moeder is dementerend. Hoe moet het beheer van haar rekeningen nu verlopen? Wat als zij haar verblijf in het woonzorgcentrum niet langer kan betalen?”

 

Ben je 55 jaar of ouder, lid van OKRA en wil je informatie en advies om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Dan kan je terecht bij een OKRA-consulent.


 

Enkele thema’s waarbij de OKRA-consulent jou kan helpen

 

  • Hoe organiseer ik mijn thuis wonen?
  • Welke keuze voor een voorziening?
  • Hulpmiddelen
  • Advies in administratie
  • Leren omgaan met verlies
  • Leren ouder worden
  • Hoe omgaan met eenzaamheid
  • Begeleiding familie en mantelzorger
  • Relatie en seksualiteit
  • Omgaan met ziekte en pijn

Hoe organiseer ik mijn thuis wonen?

We voelen ons ouder worden en maken ons dan ook zorgen hoe we in ons huis kunnen blijven. Dat huis met zo veel herinneringen, waar we zo hard voor hebben gewerkt. We worden geconfronteerd met ongemakken en praktische problemen maar ook onze eigen mobiliteit of gezondheid kan voor moeilijkheden kan zorgen. Samen met jou kijken we hoe we alles kunnen in goede banen leiden om je zo lang mogelijk bij te staan in je thuismilieu. Denk maar aan het organiseren van thuishulp, klusjesmannen, verpleging, tuinman, sanitaire en functionele hulpmiddelen, vervoer en zo veel meer.

 

Welke keuze voor een voorziening?

Op een dag is het dan zover, we willen die grote stap zetten en een nieuwe thuis gaan zoeken. Hoe begin je eraan, welke mogelijkheid is de beste voor mij? Wat is een assistentiewoning, een woonzorgcentrum, een kortverblijf, een seniorie,… Wat is de kostprijs hiervan en wat kan er allemaal? Als experten in dit vakgebied gaan we samen met jou in je eigen stad/gemeente of één naar je keuze op zoek naar de beste oplossing. Waar jij je het comfortabelste bij voelt. We kunnen ook samen kijken wat je kan meenemen van meubels en praktische tips geven voor jou en je familie om alles te organiseren.

 

Hulpmiddelen

Een verminderde mobiliteit hoeft geen stap terug te zijn. We kijken samen naar welke hulpmiddelen er voorhanden zijn en bij welke je recht op (volledige) terugbetaling hebt. We kijken welke de beste oplossingen voor jou zijn.

 

Advies in administratie

We worden overstelpt door administratie, van aangiftes tot ziekenhuisrekeningen en zoveel meer. Op welke terugbetalingen en premies heb je recht ? Vele vragen duiken op en we weten niet waar ermee naartoe. Graag begeleiden we je in dit kluwen van papierwerk.

 

 

 

Leren omgaan met verlies

Vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. We moeten iemand afgeven uit onze nabije omgeving, een partner, een familielid, een vriend. We worden overmand door gevoelens en er is plots een leegte. Iedereen beleeft dit op een andere manier, en je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Soms is erover praten een oplossing, maar op andere momenten ook weer niet. Samen moeten we ons een weg zien te banen en leren met onze gevoelens om te gaan. Iedereen zegt: hou je sterk, zoek een hobby, enz. Maar hoe doe je dit, is het nu wel het geschikte moment? We kunnen je niet alleen een schouder bieden of je een zakdoek aanreiken, maar ook een luisterend oor zijn en mogelijkheden zoeken of ervaringen delen.

 

Leren ouder worden

“Den ouderdom komt nooit alleen” en dat is ook zo. Er komen kwaaltjes, je kan niet meer zo goed onthouden, het verkeer wordt anders, je sociale contacten veranderen. Heel wat, maar samen gaan we dit pad bewandelen om oplossingen te bieden aan elk aspect dat ouderdom met zich meebrengt. We moeten het als het ware leren om oud te worden. Maar we moeten ook de schoonheid van deze levensfase durven inzien, een nieuwe stap, meer tijd voor jezelf, kleinkinderen, de strijk moet vandaag niet klaar zijn,…

 

Hoe omgaan met eenzaamheid

Daar zit je dan, helemaal alleen, de kinderen hebben hun gezin, de nieuwe buren zijn jonge mensen die elke dag gaan werken. We tonen het niet graag maar soms komen de muren op je af en word je overstelpt door gevoelens van eenzaamheid. Je durft niet altijd alles te vragen. Aan de OKRA-consulent kan dat wel, samen praten, er leren mee omgaan, een koffietje drinken. Het leren delen van dit gevoel met je naasten en ook hun bijstaan hoe ermee om te gaan. Schaam je niet, want eenzaamheid en zelfs depressie zijn vaak voorkomende problemen bij senioren. Maar ook hier raken we uit, er zijn immers heel veel lotgenoten.

 

Begeleiding familie en mantelzorger

Ook de mensen rondom je m erken dat je ouder wordt. Ook zij weten niet altijd goed om dit te plaatsen en hoe ermee om te gaan. Meestal zeg je in je goede bedoelingen juist de foute dingen. Ook voor hen is er een vangnet en gaan we hen leren om de juiste manier van benadering te zoeken en hoe je terug een glimlach kan gaan toveren. Samen gaan we ervoor zorgen dat banden weer sterker worden en dat je met plezier de weg terug kan vinden.

 

Relatie en seksualiteit

Het is niet omdat dat je tot het exclusieve clubje van senioren behoort dat liefde, gevoelens, relaties en seksualiteit plots zijn uitgesloten. Nee net niet, de beleving kan net nog groter zijn. Maar hoe leg je dat nu aan banden? We moeten weer leren daten, leren iemand toelaten in ons leven. Een nieuwe partner heeft dikwijls ook al bagage mee, vergeet niet dat jullie al heel wat levenservaring meehebben. Ik ben bang om een relatie aan te gaan na het overlijden van mijn partner. Hoe gaan mijn kinderen of omgeving hiermee om? Zijn er gevaren aan een datingsite? Alle mogelijke vragen gaan om in ons hoofd. Laat ons samen kijken hoe we liefde opnieuw toelaten en hoe ze te beleven.

 

Omgaan met ziekte en pijn

Ziekte en pijn. Niemand blijft ervan gespaard. Ook hiervoor zijn we goed geplaatst om je vanuit medisch oogpunt te kunnen begeleiden. Van het zoeken naar de juiste dokter, therapeut of zorgverlener tot het begeleiden van op de juiste manier omgaan met medicatie. Het bijstaan in behandelingen en het fysiek en psychisch ondersteuning bieden, ook daar staat een OKRA-consulent voor. Wij kunnen de tussenpersoon zijn tussen jezelf en je zorgverlener. Ook in vele gevallen de vertaler-tolk voor je medische verslagen.

 

Wat zal deze OKRA-consulent doen?

Wel, hij zal in overleg gaan over alle bovenstaande thema’s (en meer) waarover het lid meer wil weten zodat hij/zij zelf de regie over zijn/haar eigen leven houdt. Welke hulpmiddelen en diensten zijn er zoal waardoor het mogelijk is om langer thuis te kunnen blijven wonen? Zouden er bepaalde premies zijn die het lid mogelijks misloopt? Elk gesprek is dus anders en maatwerk.
De OKRA-consulent komt niet in de plaats van aanbieders van zorg- en hulpverlening maar is een steun bij het vinden van de juiste diensten, een soort van wegwijzer. Het is niet de bedoeling dat de OKRA-consulent bepaalde premies of diensten gaat aanvragen. Hij geeft info om de juiste keuze te kunnen maken. Maar de uiteindelijke keuze van en de eventuele te ondernemen stappen, beslist het lid steeds zelf, desnoods in samenspraak met externe zorg- en hulpverleners.

 

 

Wat te doen?

Door de coronacrisis is het nog niet duidelijk wanneer het terug mogelijk zal zijn om een afspraak aan huis of in een CM-kantoor te maken. Er kan dus voorlopig alleen maar na afspraak een telefonisch gesprek doorgaan of via videobellen. Het lid bezorgt ons de contactgegevens door te bellen naar 014 40 33 52, een mail te sturen naar benny.vancampfort@okra.be of via onderstaand contactformulier.

 

Wie kan een gesprek aanvragen?

Enkel leden van OKRA genieten van dit voordeel en het gesprek kan enkel gaan over de persoon zelf die het gesprek aanvraagt of in samenspraak met een partner, kind, ouder, indien beiden lid zijn van OKRA. De wijkverantwoordelijke kan hier eventueel een brugfiguur vormen.

 

Welke kosten zijn er voor een gesprek?

Momenteel zitten we in de opstart en verkennende fase. Gezien dit een leerproces is voor ons en gezien er geen verplaatsingskosten gemaakt worden daar gesprekken niet ter plaatse kunnen doorgaan, worden er ook geen kosten aangerekend.

Contactformulier OKRA consulent

Contactformulier OKRA consulent

Wenst U meer inlichtingen over de OKRA consulent? Vul dan onderstaand formulier in

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info