BOK’ers: Rondje Eindhoven 8 maart

Kiekt’um goan.

We starten bij de Carrefour in Turnhout en de eindhalte is de Abdij van Postel. Voor de A/M rijders was een omloop van 193 Km voorzien, de B/C rijders kregen een extra lus tot onder ‘s Hertogenbosch om zo 247 Km te rijden.

De rit kende weer een record opkomst! In de A groep 27 ingeschreven, de B groep 31 deelnemers, groep C 15 deelnemers en de Moltimers 19 deelnemers. Totaal 92 motoren, wat een massa.Veel zon en een hogere gevoelstemperatuur, ideaal dus om een lentegevoel te creëren, dat was het weerpraatje. Dus stonden we in de morgen toch op met een glimlach, want inderdaad geen regen (was toch even geleden bij een BOK'ers rit ). Maar het tanken aan 1,98€ de liter was wel even zuur.  
Aangekomen op de verzamelplaats in Turnhout was het toch nog frisjes aan de handen. Ik heb niet de luxe van thermisch ondergoed, handvat- en poepverwarming, dit zijn op zo’n moment altijd gespreksonderwerpen op de parking. Er hing een heel leuke sfeer rond, een beetje te vergelijken met een eerste schooldag na de zomervakantie. Misschien hebben de zon en het afschaffen van de meeste coronamaatregelen hier mee te maken? Er waren ook rare activiteiten gaande zoals een motor in gang duwen, twee leeglopers van banden, rijders die tweemaal rond de parking reden eer ze hun groep hadden gevonden. Gewoon gezellige activiteiten en alle mankementjes werden professioneel opgelost, wat een creatieve bende.

Nadat iedereen zijn voorrijders had gevonden, was het de bedoeling dat er gestart werd volgens de normale procedure C Rijders de B groepen, aansluitend de Moltimers en als laatste de A Groepen.
Maar op de ring van Turnhout had onze B groep opeens de Moltimers voor zich, raar? Deze waren blijkbaar direct na de C groep vertrokken, dus even passeren.
Beerse, een bekend dorpje, hier hadden we al enkele pauzes gehad in het verleden, nu was het gewoon doorrijden. Het was nog te vroeg om al halt te houden, want de zadelpijn was nog niet aanwezig. Door een mooie streek met fruit en groentenserres richting Baarle Nassau/Hertog. De meest bizarre landsgrenzen ter wereld tref je in het Brabantse Baarle. Hier loopt de grens tussen Nederland (Baarle Nassau) en België (Baarle Hertog) op onnavolgbare wijze door het dorp , door straten en zelfs door huizen. Kortom een heel toffe manier van internationaal sightseeing in dit merkwaardige dorp.

Voor ons als BOK'ers was dit nu echter een momentopname want we lieten de bezienswaardigheden snel voorbij gaan. Onze rit bracht ons door mooie slingerwegen en een prachtige natuur richting Hilvarenbeek om na 56 km onze eerste stop in Wintelre Cafe’hoeve “de Nachtegaal” te bereiken. Een speciale locatie: een rode koe voor de deur, links een grote koeienstal, rechts voederkuilen en een groot erf propvol motoren. De boer was net op zijn dooie gemak naast de parking/erf putten voor palen aan het graven en trok zich van al dat lawaaierig gedoe niks aan. In het aangepaste etablissement zelf werden we ontvangen door drie volmaakte boerinnen met veel Hollandse humor.Een vaststelling was ook dat de tweede B groep als eerste was toegekomen op deze locatie, hoe kon dit? Een deftige uitleg heb ik niet bekomen; had iets te maken met een helikopter. Na onze koffie die we niet moesten betalen (Rik was jarig, weer een meevaller!) en het geloei van de koeien weer verder, hierdoor konden de andere toekomende groepen ook plaats nemen. Cafe’hoeve de Nachtegaal was een leuk adresje, te onthouden.

In Sint Oedenrode gingen B en C over op de extra lus richting ’s Hertogenbosch: leuke mooie baantjes, zelfs kronkels waarvan we even konden plat gaan verdorie leuke stukjes. Zoals door het bekende Brabantse plaatsje Maaskantje, hier werd de Nederlandse film New Kids Nitro opgenomen (met de beroemde uitspraak “Kiekt’um goan“), was ook even van toepassing op onze bende! Het wereldberoemde stokoude frietkot uit de voorafgaande serie New Kids ('t Pleintje in Den Dungen, locatie van diverse sketches) was jammer genoeg naar de vuilnisbelt gegaan. Als nagedachtenis werd op 10 juni 2020 een nieuw taverne Pleintje geopend.

De A groepen hadden een afspraak in Sint Oedenrode voor de middagstop. Ze werden er in D’n Dommel verwelkomd door Renske, een vriendelijke lieve dame. Onmiddellijk met de volledige groep het terras ingenomen, er bleef nog maar één tafeltje over, waar precies niemand anders durfde te gaan zitten.Ondanks eerder gemaakte afspraken, had de eigenaar echter onze E-mail met de bestelling niet gelezen (“wij zijn niet zo goed met die dingen”) en duurde het daarom iets langer vooraleer iedereen zijn eten had. Geen probleem, BOK'ers kunnen geduldig zijn.

Terug naar Jaak en zijn B groep. Rond en voor ’s Hertogenbosch was het even iets drukker maar het bleven verrassende mooie wegen met nieuwe lussen onder en boven de snelwegen; toch verstandig gedaan door onze noorderburen. Op het verste punt aangekomen weer naar het zuiden, door Loosbroek, Mariaheide, Veghel om weer de aansluiting te vinden met de route van de A en Moltimers groepen. Onderweg weinig actieve groepen gezien, wel hier en daar in de plaatselijke horeca waar we motoren opmerkten. Even hadden we zicht op een groepje van zes rijders aan een stoplicht dat weigerde op groen te springen. Er was even wat verwarring en de aansluiting met deze zes was weer voorbij .

De A groepen hadden ondertussen lekker gegeten en afscheid genomen van Renske. Op een tweevaksbaan passeerde hun kopgroep een vrachtwagen met citerne in de tegenovergestelde richting, toen er opeens uit een buis aan de achterzijde van de camion, een grote straal bruin mestvocht begon te spuiten richting de motoren. De kopman (onze voorzitter) kon net met een snelle reflex de straal ontwijken, waarna de andere motoren ook allemaal reageerden door uiterst rechts op het baanvak te rijden. Nadien bleek dat geen enkele voertuig of piloot “getroffen” was door het goedje, maar de mestgeur is toch wel een tijdje blijven hangen. Dit had erger kunnen aflopen!

Op de parking van De Brabantse Kluis mochten de jongens van de B groepen hun track voor de laatste 80 km inladen. Een tiental km verder stond de snelste groep aan restaurant Grotel’s te pauzeren. Genieten, even halt voor onze volgende koffie. Verbroederen met de C groep en Jos, altijd gezellig terwijl we de nodige grappen en waarheden (of onwaarheden?) vertellen.  
Tijdens onze pauze passeerden ondertussen andere groepen, het is gewoon haasje over zonder mekaar echt te ontmoeten; kan ook moeilijk met een dergelijke grote opkomst. Eén uitzondering: onze Lowie die komen we altijd tegen, neemt de korte route met zijn gezelschap, maar slaat geen enkele stop of horeca over. Altijd is Lowie en zijn gezelschap ergens aan het eten of drinken, echte levensgenieters.

Het A team had de namiddagkoffiestop ingelast in de cafetaria van een hypermoderne en reuzegrote manage, de Keelven. Parking was geen probleem, het plein voor de stallen was meer dan groot genoeg om alle motoren te parkeren, klaar om direct weg te rijden.  De laatste zeventig km en de stralende zon zorgde voor een fijn lentegevoel. Ondanks enkele beperkingen in de dorpjes van 30km en de aanwezige vluchtheuvels konden we redelijk doorrijden: Vlierden ,Sommeren, Maarheeze via Gastel even snel Belgisch grondgebied betreden om dan richting Schaft te rijden. Ja het laatste stuk subliem, super streek en vlotte wegen. Nog even tanken voor diegene die dit wensten, was wel even schrikken: 2,22€ de liter! Onze Noorderburen weten de prijs.

Verder via Klein Borkel, Bergeijk (waar sinds de verkenning wegenwerken waren opgedoken!), Lage Berkt, Witrijt om te eindigen op de Eerselseweg. Hier kregen we een groep in zicht, even aansluiten om dan weer de nodige afstand te bewaren. Safety first! Aan de Herberg “in het Wilde Zwijn” stonden al wat motoren. C rijder Ron stond er heftig te zwaaien (vermoedelijk wild zwijn gegeten?).
Om alle groepen wat te verdelen stopte onze B groep voor de Klothoeve”. Daar hing een bordje boven de toog “Jaak 28 jaar in De Klothoeve“. Ik zal u niet vertellen wat daar weer op volgde, ik was weer de pispaal. Onder de koffie komt Jean binnen, de voorrijder van een andere B groep! Wij in koor: waar is uw groep? Jean: “we gingen hier stoppen en twee zouden doorrijden, maar nu ben ik ze kwijt want ze zijn allemaal doorgereden” Dit hebben we in het verleden nog eens gehoord!
Het A team reed “De Klothoeve” voorbij en stopte een beetje verder aan “Gasthof De Beiaard”. Wat een leuke afsluiter, heel de horeca op de Eerselseweg ingenomen door de BOK'ers. Overal om en rond de bekende Abdij van Postel stonden motoren. Bij het einde van de Franse revolutie arriveerden hier de Franse troepen in 1797 en verdreven de kloosterlingen. De abdij met haar goederen werd aangeslagen en verkocht terwijl ook de abdijgebouwen afgebroken werden. Na een afwezigheid van 50 jaren konden de kloosterlingen terugkeren en aan de heropbouw beginnen. De restauratie heeft 150 jaar geduurd omdat de middelen daarvoor zeer karig waren. Zo werden in 1943 de roodkoperen brouwketels verkocht wegens geldgebrek.

Wij hebben de kloosterlingen niet verdreven en ook niks afgebroken, maar wel genoten van een prachtige rit. Een super opkomst, mooi lenteweer en veel leute en plezier beleefd. Weer dik bedankt voor deze prachtige organisatie Marc en Jos en super gedaan door de routebouwers, een rit om in de boeken te schrijven.

En zoals altijd: de afwezigen hadden weer ongelijk.

Jaak en Marc.

Enkele sfeerfoto's

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info