Recreatief fietsen OKRA Kempen

Fietsdagtochten van OKRA KempenTrappers

Voorstelling fietsuitstappen in juli, augustus en september 2021


Zin in een toeristisch fietstochtje met een groepje trappers? Gekoppeld aan een boeiend bezoek en ’s middags een lekkere lunch? Bekijk dan even ons aanbod.

 


 

Woensdag 7 juli 2021

 

Mol, land van Kempische kanalen en meren

 

Praktische info:

 • Vertrek om 9.30 uur
 • Waar? parking Keiheuvel, 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan nr. 14 in Balen (gratis parking ter hoogte van eetcafé ’t Enneke)
 • Begeleider: Rik
 • Afstand : 60 km

Beschrijving route:

De Kempen lijken wel gemaakt om te fietsen: rustige en goede wegen, interessant erfgoed, ongerepte natuur en een ferme brok geschiedenis en wetenswaardigheden. Op deze prille julidag fietsen we langs meren, kanalen en tussen veel groen.

Van natuurpark De Keiheuvel trappen we richting Mol Rauw waar de ‘Put van Rauw’ ligt. De eerste in een reeks van voorheen kwartszandgroeven.

In het Quartz Experience Center vernemen we meer over de kwartswinning en de wereldwijde toepassingen van kwartszand in ons dagelijks leven.

Enkele kilometers verder bereiken we Nederland en via een fietspadennetwerk flaneren we tot in Luycksgestel waar een gemoedelijk terras en deugddoende lunch op ons wachten. Het namiddaggedeelte van deze fietstocht brengt ons door boswegen naar de Norbertijnenabdij van Postel, middenin een bos en heidegebied. Zeker het romaans kerkje achteraan de abdij en opgetrokken in tufsteen is ontzettend mooi. Voor de liefhebbers is de tijd gekomen om een ijsje te lekken of te nippen aan een Postels abdijbiertje. De finale wordt gefietst langsheen het ‘kanaal Schoten Dessel', een ander Kempens verbindingskanaal tussen Schelde en Maas. Voor wie nog frisse benen heeft, raden we een korte klim aan op de nieuwe toeristentoren, gelegen op het kruispunt van 4 Kempense kanalen te Dessel. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het netwerk van kanalen en meren in deze regio.

De liefhebbers kunnen, vanaf 16.30u en na 60 km op de teller, wat napraten op het terras van taverne De Kei aan het vliegveldje van de Keiheuvel en ondertussen de bijzondere handigheden van de piloten van de zweefvliegtuigen bewonderen.

Donderdag 26 augustus 2021

 

HOOGSTRATEN, van Aardbeien tot Franciscus

 

Praktische info:

 • Vertrek om 9.30 uur
 • Waar? Wortel Kolonie, Kolonie 41 (gratis parking tegenover ‘De Klapekster’ en ‘DeBonte Beestenboel’)
 • Begeleider: Marc
 • Afstand: 60 km

 

Beschrijving route:

We genieten al fietsend van het Hoogstratens landschap. Maar af en toe staan we ook stil (letterlijk!) bij wat we zien, op zoek naar antwoorden.

Deze ‘ecocyclo-route’ staat in het teken van duurzaamheid, fairtrade land- en tuinbouw, water en energie. Maar ook in het teken van landloperij, kloosterlingen, Begijnen, de Mark, serres en aardbeien. Diversiteit troef!

In de voormiddag houden we halt bij een ‘grensgeval café’.

’s Middags In Meersel-Dreef bezoeken we het Franciscaans belevingscentrum. Sint Franciscus van Assisi is jouw gids gedurende heel de toer doorheen de themaruimten.  Naast deze spirituele voeding versterken we uiteraard ook de inwendige mens met een hapje en tapje.

Een terrasstop in de namiddag is voorzien.

En in Hoogstraten bezoeken we, als we daarvoor al niet te laat zijn, de begijntjes. En wie weet vinden we op het einde wel het KBG-bos uit de jaren 2000 terug?

Daarna kunnen de liefhebbers op ons eindpunt nog genieten van een drankje.

Zaterdag 18 september 2021

 

HET HAGELAND van de witte en de heren van Zichem

 

Praktische info:

 • Vertrek om 9.30 uur
 • Waar? Abdij van Averbode, Abdijstraat (Er is gratis parkeergelegenheid op de buitenparking, bereikbaar via Herseltsebaan 2)
 • Begeleider: Ronny
 • Afstand: 52 km (heuvelachtig parcours met een kasseistrookje)

Beschrijving route:

Aan de Dijle staat de Maagdentoren. Onze eerste korte halte om eens tot boven te klimmen en alzo een mooi zicht te krijgen op de streek rondom ons. In Diest zullen we fietsen langs de stadsvesten, die nog gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. Ook het begijnhof van Diest bezoeken we. Na de lunch vervolgen wij onze fietstocht richting Webbekom – Assent, een zeer landelijk gebied. Langs de smalle wegjes is amper een huis te zien. Tussen fruitgaarden klimmen en dalen we.

 

Wij rijden vervolgens richting Rillaar waar we via de Schoonderbeukenweg naar de Hoensberg rijden. Die is lang niet zo steil als de Kerkstraat in Molenbeek, maar vraagt toch ook wel een inspanning. Op onze linkerzijde gaan we de Basiliek van Scherpenheuvel in het vizier krijgen. Hier kunnen we zeker halt houden en iets drinken. Een kort bezoek in en rond de Basiliek moet mogelijk zijn. Ook een zegening van onze fiets(en) behoort tot de mogelijkheid.

 

Wij gaan daarna Scherpenheuvel verlaten via een asfaltwegje, dat dwars door de velden, over gaat in een aardeweg. Aan het einde komt de historische Hoeve Craenenburgh in beeld, waar we weer opnieuw langs de Demer en de Maagdentoren rijden. Hier zullen wij een korte omweg nemen via de markt van Zichem om vervolgens naar het vertrekpunt van de abdij van Averbode te rijden. Daar wij toch op onze terugweg voorbij het huis van Ernest Claes komen, zullen we daar een korte halte houden. Vervolgens rijden we verder naar de Abdij om daar heerlijk te genieten van een lekker ijsje in 'De Lekdreef'.

Algemene info voor alle uitstappen:

 

 • Inschrijven voor deze tochten doe je via nathalie.vangorp@okra.be of telefonisch: 014/40 33 50.
 • Prijs per tocht: 25 euro p.p. (dranken niet inbegrepen)
 • Lidmaatschap OKRA sport+ is een vereiste.
 • Maximaal aantal deelnemers per tocht: 25 fietsers
 • Helm en fluohesje verplicht.
 • Er wordt gefietst aan een matig tempo, met een stop in de voor- en namiddag. ’s Middags is er een langere pauze met lunch.
 • Inschrijven kan tot een maand voor de aanvangsdatum van jouw verkozen tocht of tochten.
 • Na inschrijving krijg je een factuur.
 • Bij slecht weer of calamiteiten kan mogelijks besloten worden de tocht te annuleren. Je krijgt dan uiteraard je geld terug.
 • Meer informatie: OKRA Regio Kempen- Korte Begijnenstraat 22 2300 Turnhout-tel: 014 40 33 50

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info

X