Presentie van onze voordrachten voor 2020

De regionale academievoordrachten van april gaan niet door.

 

“Ervaringen delen is kennis vermenigvuldigen”

 

En daar zorgt OKRA ook in 2020 voor. Enkele trefpunten zetten hun schouders onder de organisatie van een reeks leerrijke namiddagen. Met uiteenlopende sprekers die kennis hebben van hun vak. Samen komen we zo opnieuw tot een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod. Met voor elk wat wils.

Iedereen is meer dan welkom om naar deze voordrachten te komen. Spreek gerust je familie, buren, vrienden… aan om mee te komen. Gegarandeerd hebben ze er geen spijt van!

OKRA Kempen dankt alvast iedereen die hun steentje bijdraagt om dit alles te doen slagen!

We zien jullie graag op een voordracht uit het aanbod voor dit jaar of op een andere OKRA activiteit!

Alsook horen we graag jullie tips, suggesties en voorstellen. Ideeën voor onze academiewerking zijn steeds welkom.Je kan deze steeds doorspelen aan tine.braspenninckx@okra.be

Overzicht van onze voordrachten

Klik op onderwerp voor meer info:

DatumSprekerOnderwerpLocatie
06/02/2020Leen DaemsDe bij-vriendelijke tuinGeel Larum
20/02/2020Dr. Mike TengrootenhuysenFast track bij heup- en knieprothese patiëntenLille
27/02/2020Erna ClaesPositief denkenVorselaar
05/03/2020Johny VansevenantAchter de schermen van de wetstrde mediaaat en Geel Larum
12/03/2020Joeri CortensDe levende tuinVorselaar
02/04/2020Ilse LanduytProper en puurAFGELASTGeel Larum
09/04/2020Ria Van BortelHerinneringen koesterenAFGELASTVorselaar
30/04/2020Michael PortzkyHet menselijke brein van embryo naar dementerende AFGELASTRetie
14/05/2020Christophe BuschHoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegenVlimmeren

Praktische afspraken

Prijs :

OKRA leden betalen € 2 minder dan niet-leden. Voor de voordrachten te Geel Larum, Vorselaar, Lille en Retie betalen leden € 4 en niet-leden € 6.

Bij voordrachten die in samenwerking met Vorminplus Kempen worden georganiseerd betaald iedereen € 4 (ook niet-leden), deze samenwerking staat vermeld in de samenvatting van de voordracht.

Inschrijven:

Inschrijven voor een voordracht is niet nodig.

OKRA leden brengen steeds hun lidkaart mee naar de activiteiten.

Indien je graag op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen kan je je contactgegevens aan ons doorgeven (onderstaand formulier), zo kunnen we je indien nodig verwittigen.  

Interesse voordrachten

Interesse voordrachten

Ik heb interesse voor:*

Beschrijving voordrachten

“De bij-vriendelijke tuin”

Parochiezaal Geel Larum

Donderdag 6 februari 2020 - 1400

Leen Daems

Met de opwarming van de aarde en de verarming van de natuur is het koesteren van de bij een zeer actueel thema. De gezondheid van de bij is namelijk een goede barometer om weer te geven hoe het met onze natuur en onze eigen toekomst gesteld is. Eén derde van alles wat we eten is afhankelijk van de bestuiving door de bij. Ook andere insecten (vb. vlinders) bestuiven bloemen, maar geen enkel is zo geschikt voor de bestuiving als de bij. Wereldwijd zijn er 20.000 soorten bijen, waaronder de solitaire bijen, de hommels en de honingbijen. Allen zijn ze belangrijk voor de bestuiving. In de voordracht “De Bij-Vriendelijke Tuin” zal uitgelegd worden hoe iedereen de bijen kan helpen door hun tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen en vlinders. De voordracht wordt gegeven door middel van een Power Point presentatie met foto's uit ecologische tuin.

“Fast track bij heup- en knieprothese patiënten”

PZ St. Pieter, Lille

Donderdag 20 februari 2020 – 14h00

Mike Tengrootenhuysen, dokter orthopedische heelkunde

Dr.Tengrootenhuysen is orthopedisch chirurg in het AZ Herentals. Hij is gespecialiseerd in heup-en kniepathologie. Hij legt zich de laatste tijd op speciale spiersparende technieken om prothesen te plaatsen waardoor een verkorte ziekenhuisopname en versnelde revalidatie mogelijk zijn.

Deze voordracht brengt een overzicht over de behandeling van heup- en knie artrose. Tevens wordt een toelichting gegeven omtrent versnelde revalidatie omtrent heup – en knieprothesen.

“Positief denken”

LDC Sprankel !, Vorselaar

Donderdag 27 februari 2020 – 14h00

Erna Claes, Doctor in de psychologie

Positief denken is een vorm van positief relativeren, van op zoek gaan naar de goede reële kanten zonder dat de negatieve kanten van het leven genegeerd worden. Positief denken geeft positieve gevoelens meer kans, het tempert onze pijnlijke gevoelens, het motiveert opbouwend gedrag, het helpt om op een positieve manier te investeren in relaties en het versterkt onze persoonlijke veerkracht, ook bij tegenslagen.

Door jezelf beter te leren kennen, kan je ook beter zelf beslissen over je leven. Het in evenwicht brengen van je denkwijze heeft dus een groot effect. En,…je kan het leren! Je kan leren anders kijken naar jezelf, de mensen en dingen. Je kan leren ondermijnende denkgewoonten te herkennen en deze om te bouwen tot meer positieve, helpende denkgewoonten. Tijdens deze infosessie schotelen we je een nuchtere kijk op positief denken voor en hoe je er zelf invloed op kan hebben.

“Achter de schermen van de wetstraat en de media”

Parochiezaal Geel Larum

Donderdag 5 maart 2020 – 14h00

Johny Vansevenant, journalist

- In samenwerking met Vormingplus Kempen -

Johny Vansevenant vertelt enorm boeiend over zijn werk als journalist. Omdat hij al sinds eind jaren tachtig politiek professioneel van nabij volgt, kan hij als geen ander perioden met elkaar vergelijken. Elke dag krijgt hij van toppolitici en hun medewerkers informatie uit eerste hand. Zijn analyse van de politieke toestand is dus telkens up-to-date. Hij geeft zijn toehoorders de kans om achter de schermen te kijken. Ook overschouwt hij het medialandschap en dat vanuit zijn ruime ervaring.

“De levende tuin”

LDC Sprankel !, Vorselaar

Donderdag 12 maart 2020 – 14h00

Joeri Cortens

- In samenwerking met Vormingplus Kempen -

Ooit gehoord van een levende tuin? Wel, dat is precies wat het hoort te zijn: een tuin vol leven! Vogels, vlinders, bijen, bloemen… Maar vooral een tuin waar veel te be-leven is. Opgepast! De organisatie is niet verantwoordelijk voor plotse opstoten van lentekriebels en jeukende vingers.

“Proper en puur!”

Parochiezaal Geel Larum

Donderdag 2 april 2020 -14h00

Ilse Landuyt

- In samenwerking met Vormingplus Kempen -

Proper en puur! is een vrolijke geschiedenis van de persoonlijke hygiëne. Een verhaal van properheid, van bij de Grieken tot nu. Met hilarische, maar ook tragische details over wat er in de badkamer soms mis kan lopen.

  • Waarom wasten de Grieken zich niet aan de lavabo?
  • Waarom had Henry VIII veel te lange mouwen?
  • Kent u de liefdesbrief van Napoleon aan zijn Joséphine?
  • Hoe proper was Brigitte Bardot? En u?

Ilse Landuyt studeerde Romaanse Filologie en Politieke en Sociale Geschiedenis van de Westerse Wereld. Met veel beeldmateriaal en anekdotes vertelt ze over geschiedenis, zoals u het op school nooit gehoord hebt

“Herinneringen koesteren”

LDC Sprankel !, Vorselaar

Donderdag 9 april 2020 – 14h00

Ria Van Bortel

“Herinneringen: het enige paradijs waaruit we niet verdreven kunnen worden.”

In deze voordracht benadrukken we de waarde van herinneringen. Herinneringen ophalen maakt bijvoorbeeld deel uit van elk rouwproces. Niet alleen herinneringen aan ziekte, dood en afscheid, maar ook blije herinneringen. We gaan dieper in op de betekenis van rituelen en feesten. Alsook belichten wat men best loslaat om plaats te maken om blij te kunnen herinneren.

Soms ziet men elkaar in jaren niet, maar plots komt de hunker om elkaar terug te ontmoeten. Dan herneemt men die herwonnen liefde of vriendschap met herinneringen op te halen.

Soms kan je meer houvast vinden in je leven als je je wortels kent, of je traditie en voorgeschiedenis.

 “Het menselijke brein van embryo tot dementerende”

GC Den Dries, Retie

Donderdag 30 april 2020 – 14h00

Michael Portzky, neuropsycholoog

De laatste 19 jaar hebben duizenden mensen voordrachten bijgewoond omtrent dementie, het geheugen, depressie, fobieën en dergelijke. Telkens viel daarbij op hoe gefascineerd mensen zijn wanneer ze wat meer uitleg krijgen over de werking van ons fenomenale brein… en dit liefst in verstaanbare taal! Het was dan ook niet geheel verwonderlijk dat uiteindelijk de vraag kwam om eens een gehele voordracht te wijden aan dit fascinerende thema.

Met deze voordracht komen we tegemoet aan deze wens; een voordracht waarin gekeken wordt hoe het menselijke brein ontwikkelt, van embryo naar puber, naar volwassene, tot mogelijks ooit zelfs dementerende. Een voordracht waarin uitgelegd wordt wat er allemaal goed moet gaan opdat alles goed zou kunnen verlopen… maar ook stilgestaan wordt bij wat er allemaal kan verkeerd gaan. Een boeiende reis doorheen misschien wel het meest complexe systeem dat bestaat.

“Hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen –

Een duivelse transitie”

Parochiezaal Vlimmeren

Donderdag 14 mei 2020 – 14h00

Christophe Busch

Wanneer na afloop van de tweede wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi’s aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde dadersperspectief: hoe zijn schijnbaar ‘gewone’ mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?

Deze lezing gebruikt naast historische voorbeelden, ook sociaalpsychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

Christophe Busch is een licentiaat criminologie en master in de Holocaust and Genocide Studies.

Locaties

  • Geel Larum

Parochiezaal

St. Corneliusstraat 10

2240 Geel


 

 

  • Vorselaar

LDC Sprankel !

Nieuwstraat 13

2290 Vorselaar


 

 

  • Lille

Parochiezaal St. Pieter

Kerkplein 3

2275 Lille


 

 

Retie

GC Den Dries

Kerkhofstraat 37

2470 Retie


 

 

  • Vlimmeren

Parochiezaal

Hoogstraat

2340 Vlimmeren

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info

X