OKRA ACADEMIE : programma najaar 2021 OKRA KEMPEN

“Ervaringen delen is kennis vermenigvuldigen”

 

Het voorbije academiejaar is abrupt geëindigd door een virus dat een grote impact had op ons leven en de maatschappij. Dat virus had effect op alles en iedereen, overal. We konden het niet omzeilen, we moesten het verslaan, door ons met zijn allen aan de regels te houden en ons te laten vaccineren.


De organiserende trefpunten en OKRA regio Kempen hebben voor u een prachtig programma klaargestoomd dat we graag aan jullie voorstellen: gevarieerd en vernieuwend! Iedereen kan er zijn gading vinden. We proberen in te spelen op jullie interesses, op de brede actualiteit. We leven immers in een wereld die razendsnel verandert. Daarom nodigen we sprekers uit die ons door het doolhof van feiten kunnen loodsen.


We hopen je te verwelkomen op één van onze activiteiten. Breng gerust ook vrienden en kennissen mee, iedereen is welkom! Onze missie om iedereen te laten ‘bijblijven’ lukt wonderwel in deze digitale tijden. Langskomen is bijleren, en dat moeten we blijven doen. Het is beslist leuker als je dit samen met anderen kan doen. Ontdek OKRA academie, ontspan en ontmoet gelijkgestemden…

prachtig toch!

 

Alsook horen we graag jullie tips, suggesties en voorstellen. Ideeën voor onze academiewerking zijn steeds welkom.Je kan deze steeds doorspelen aan kempen@okra.be

Overzicht van onze voordrachten

Klik op onderwerp voor meer info:

DatumSprekerOnderwerpLocatie
09/09/2021Ria Van BortelHerinneringen koesterenVorselaar
23/09/2021Michael PortzkyHet menselijke brein van embryo naar dementerende GEANNULEERDRetie
07/10/2021Cristophe BuschEen duivelse transitie GEANNULEERDVlimmeren
21/10/2021Joeri CortensDe levende tuinVorselaar
09/11/2021Dr VerbraeckenAls schaapjes tellen niet meer helpt GEANNULEERDLille
25/11/2021Michael Portzkymentale veerkracht op oudere leeftijdVorselaar

Praktische afspraken

Prijs :

OKRA leden betalen € 2 minder dan niet-leden. Voor de voordrachten te Geel Larum, Vorselaar, Lille en Retie betalen leden € 4 en niet-leden € 6.

Bij voordrachten die in samenwerking met Avansa worden georganiseerd betaald iedereen € 4 (ook niet-leden), deze samenwerking staat vermeld in de samenvatting van de voordracht.

Inschrijven:

Inschrijven voor een voordracht is VERPLICHT.

OKRA leden brengen steeds hun lidkaart mee naar de activiteiten.

Indien je graag op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen kan je je contactgegevens aan ons doorgeven (onderstaand formulier), zo kunnen we je indien nodig verwittigen.  

Inschrijving voordrachten

Inschrijving voordrachten

Ik heb interesse voor:*

Beschrijving voordrachten

“Herinneringen:Het enige paradijs waaruit wij niet verdreven kunnen worden”

LDC Sprankel !, Vorselaar

Donderdag 9 september 2021– 14h00

Ria Van Bortel

- In samenwerking met :

 

In deze voordracht benadrukken we de waarde van herinneringen. Herinneringen ophalen maakt bijvoorbeeld deel uit van elk rouwproces. Niet alleen herinneringen aan ziekte, dood en afscheid, maar ook blije herinneringen. We gaan dieper in op de betekenis van rituelen en feesten. Alsook belichten wat men best loslaat om plaats te maken om blij te kunnen herinneren.

Soms ziet men elkaar in jaren niet, maar plots komt de hunker om elkaar terug te ontmoeten. Dan herneemt men die herwonnen liefde of vriendschap door herinneringen op te halen.
Soms kan je meer houvast vinden in je leven als je je wortels kent, of je traditie en voorgeschiedenis.

GEANNULEERD 

“Het menselijke brein van embryo tot dementerende”

GC Den Dries, Retie

Donderdag 23 september 2021– 14h00

Michael Portzky, neuropsycholoog

In samenwerking met:

De laatste 19 jaar hebben duizenden mensen voordrachten bijgewoond omtrent dementie, het geheugen, depressie, fobieën en dergelijke. Telkens viel daarbij op hoe gefascineerd mensen zijn wanneer ze wat meer uitleg krijgen over de werking van ons fenomenale brein… en dit liefst in verstaanbare taal! Het was dan ook niet geheel verwonderlijk dat uiteindelijk de vraag kwam om eens een gehele voordracht te wijden aan dit fascinerende thema.

Met deze voordracht komen we tegemoet aan deze wens; een voordracht waarin gekeken wordt hoe het menselijke brein ontwikkelt, van embryo naar puber, naar volwassene, tot mogelijks ooit zelfs dementerende. Een voordracht waarin uitgelegd wordt wat er allemaal goed moet gaan opdat alles goed zou kunnen verlopen… maar ook stilgestaan wordt bij wat er allemaal kan verkeerd gaan. Een boeiende reis doorheen misschien wel het meest complexe systeem dat bestaat.

“Een duivelse transitie-Hoe gewone mensen in staat zijn uitzonderlijk kwaad te doen”

DEZE VOORDRACHT IS GEANNULEERD

Parochiezaal Vlimmeren

Donderdag 7 oktober 2021– 14h00

Christophe Busch

- In samenwerking met :

Wanneer na afloop van de tweede wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi’s aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig
houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en
psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties.

Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde dadersperspectief: hoe zijn schijnbaar ‘gewone’ mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?

Deze lezing gebruikt naast historische voorbeelden, ook sociaalpsychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten
oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

Christophe Busch is een licentiaat criminologie en master in de Holocaust and Genocide Studies.

“De levende tuin”

LDC Sprankel !, Vorselaar

Donderdag 21 oktober 2021– 14h00

Joeri Cortens

- In samenwerking met :

 

 

Ooit gehoord van een levende tuin? Wel, dat is precies wat het hoort te zijn: een tuin vol leven! Vogels, vlinders, bijen, bloemen… Maar vooral een tuin waar veel te be-leven is. Opgepast! De organisatie is niet verantwoordelijk voor plotse opstoten van lentekriebels en jeukende vingers.

“Als schaapjes tellen niet meer helpt”

DEZE VOORDRACHT IS GEANNULEERD

Parochiezaal sint Pieter -Lille

Dinsdag  9 november 2021– 14h00

Prof. Dr. Verbraecken

- In samenwerking met :

Slapen, het lijkt iets vanzelfsprekends, maar voor velen is het een “nachtmerrie”.
Toch is soms met eenvoudige middelen het probleem op te lossen. De eerste stap om slecht slapen aan te pakken is goede “slaaphygiëne”. Uitlokkende oorzaken dienen steeds te worden nagegaan. In het eerste deel van de voordracht zal hierop uitvoerig worden ingegaan.

Verder worden de volgende aspecten besproken:

  • Hoe realiseer je een gunstig ‘slaap-klimaat’?
  • Wat is de plaats van slaappillen?
  • Kunnen relaxatie en ontspanning helpen?

Er is natuurlijk ook uitvoerig tijd voor vragen.
Wie deze voordracht heeft gevolgd krijgt alleszins een andere kijk op gezond slapen en is in staat een aantal slaapproblemen te begrijpen en zelf aan te pakken.

“Mentale veerkracht op oudere leeftijd”

LDC Sprankel - Vorselaar

Donderdag 25 november  2021– 14h00

Michael Portzky

- In samenwerking met :

 

 

 

Michael Portzky: Vaak krijg ik te horen: ‘Stress? Daar hebben wij geen last meer van mijnheer, wij zijn immers op pensioen!.’ Maar klopt dat wel?
Zijn de belangrijkste oorzaken van stress voorbij als de beroepsactiviteiten op een lager pitje staan, of zelfs helemaal beëindigd zijn? Of moeten we echter vaststellen dat sommige veranderingen in het ouder wordende brein de stressgevoeligheid kunnen beïnvloeden? Kan een veranderend slaappatroon roet in het eten gooien? Is de grotere kans op rouw door sterfte van bekenden een onderschat gevaar? En zijn veel mensen er eigenlijk wel van op de hoogte dat de grootste groep zelfmoordplegers in Vlaanderen nog steeds de mannen van 85+
zijn?!


Tijd dus om eens te kijken wat mentale veerkracht is, en hoe dit helpt tegen stress? Wat kunnen we doen tegen de gevolgen van stress, zowel preventief alsook indien nodig curatief? Wat betekent stress nu werkelijk voor ons lichaam en geest? Een voordracht waardoor we hopelijk niet gestresseerd worden, en door de vele mediabomen het bos weer beginnen te zien.

Locaties


  • Vorselaar

LDC Sprankel !

Nieuwstraat 13

2290 Vorselaar


  • Lille

Parochiezaal St. Pieter

Kerkplein 3

2275 Lille


  • Retie

GC Den Dries

Kerkhofstraat 37

2470 Retie


  • Vlimmeren

Parochiezaal

Hoogstraat

2340 Vlimmeren

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info

X